Bazin de înot în cartierul Borhanci

Beneficiar
Primăria Municipiului Cluj-Napoca
Perioadă
2021- 2022
Suprafață
11 460 mp
Stadiu
Proiect
Amplasament
Cartierul Borhanci, Cluj-Napoca
Concept

Amplasat într-un loc aparte al sitului, în zona de nord, pe culmea dealului cu vedere panoramică înspre întreaga regiune, inclusiv către zona centrală a municipiului Cluj-Napoca, bazinul se înscrie într-un cerc în plan, oferind orașului o fațadă continuă și fluidă.

Profitând de topografia terenului, clădirea organizată pe 3 niveluri a fost realizată în așa fel încât să existe acces în exterior de la fiecare nivel în parte.

La cota cea mai joasă, în apropierea parcării, este intrarea principală pentru agrement și tot la această cotă pe latura opusă a sitului este un acces pentru sportivi si pentru mentenanță.

La cota intermediară este ieșirea de pe plaja piscinei către o plajă exterioară, iar la cota superioară a terenului se află intrarea spectatorilor către gradene.

ORGNIZARE FUNCȚIONALĂ

Aria destinată competițiilor va include:

  1. un bazin olimpic de 25 m x 50 m și adâncime de 2.3 m,
  2. un bazin olimpic de sărituri de 20 m x 25 m și adâncime de 5 m,
  3. platforme de sărituri de la 1, 3, 5, 7 și 10 m și gradene pentru 1000 de spectatori.
  4. o cameră de observatori și o cameră de prim ajutor și anti doping;

Zona de agrement va include un bazin pentru copii și pentru începători, cu aria de 370 mp și adâncime maximă de 1.3 m și 2 zone de jacuzzi. Plaja piscinei va fi doată cu sezlonguri, dușuri, bar și mese cu scaune și va avea acces direct către terasele exterioare;

Ansamblul vestiarelor va cuprinde: vestiare, împărțite pe sexe, acestea fiind de agrement, vestiare de agrement pentru copii, vestiare de sportivi (4 pentru barbati si 2 pentru femei), grupuri sanitare și dușuri; va exista o intrare separată pe fațada vestică, la nivelul vestiarelor, pentru a separa fluxul de sportivi de fulxul publicului pe durata competițiilor;

Zona de intrare pentru agrement va include recepția, grupuri sanitare și magazinul de articole sportive;

Accesul pentru public va cuprinde garderobe și grupuri sanitare.

Adaptare la sit

La nivel de sectiune, pentru a reduce volumul clădirii în zona de agrement, păstrând totodata înalțimea necesară în zona bazinului de sărituri, clădirea are acoperisul coborât în zona de sud.

Astfel este generat un plan înclinat suport pentru panourile solare.

Cu bazinele centrate pe axul diametral Est-Vest al cercului, cu gradenele amplasate pe partea de nord și zona de agrement în partea de sud, clădirea prezintă la nivel de volum o simetrie pe axa Nord-Sud

În zona de nord și cea mai înalta din punctul de vedere al topografiei sunt amplasate gradenele sub forma unui teatru grec, minimizandu-se astfel săpăturile în această zonă.

ECHIPĂ
ARHITECT PRINCIPAL:
Patrulius și Asociații

COLABORATOR ARHITECTURĂ:
Daedalus Proiect

COLABORATORI
INSTALAȚII:
Instal Data Proiect

STRUCTURĂ:
Consild

DRUMURI:
Neo Plan

PEISAGISTICĂ:
Greenbox

VIZUALIZARE 3D:
Buzilan Digital Visualization Studio