GRĂDINIȚĂ ÎN CARTIERUL BORHANCI

Beneficiar
Primăria Municipiului Cluj-Napoca
Perioadă
2021- 2022
Suprafață
2498 mp
Stadiu
Proiect
Amplasament
Cartierul Borhanci, Cluj-Napoca
CONCEPT

Din punct de vedere urbanistic, clădirea gradiniței funcționează ca o verigă amplasată între creșă și școala generală. Această poziționare a fost selectată în primul rând pentru a diminua traficul auto. Apropierea de strada Borhanciului și de cartierele de locuințe învecinate favorizează folosirea transportului public și a rutelor pietonale către amplasament.

Tipologia aleasă își propune să reunească două principii aparent ireconciliabile: deschidere maximă către exterior și inchidere și intimitate pentru zona centrală a clădirii. Datorită topografiei amplasamentului, care prezintă o diferență de nivel maximă de 10 m, amplasarea curții interioare este posibilă concomitent cu deschiderea ei către peisaj. Prin acest mod de amenajare verticală, impactul asupra topografiei naturale a terenului este minim.

Astfel se generează o mare “cameră de joacă” exterioară, care beneficiază de avantajul de a fi în același timp bine delimitată și orientată către peisaj. Această “cameră exterioară” permite ca procesul educațional să beneficieze de un număr sporit de ore petrecute în aer liber, în imediata apropiere a pădurii. În afara incintei se regasesc pe teren diverse alte grădini și spații de joacă amenajate prin terasare și taluzare.

Geometria hexagonală a planului a fost determinată de două principii:

  • nevoia de a acomoda un număr mare de grupe;
  • amplasarea fiecarei grupe astfel încât să beneficieze de însorire și priveliște optimă

Intrarea principală este realizată pe latura nordică la etajul 1 al clădirii, unde sunt amplasate toate grupele. Accesele secundare se regăsesc la parter, împreună cu funcțiunile conexe grupelor. Legătura pe verticală este asigurată prin două case de scară închise și două scări deschise.

ECHIPĂ
ARHITECT PRINCIPAL:
Patrulius și Asociații

COLABORATOR ARHITECTURĂ:
Daedalus Proiect
COLABORATORI
INSTALAȚII:
Instal Data Proiect

STRUCTURĂ:
Consild

DRUMURI:
Neo Plan

PEISAGISTICĂ:
Greenbox

VIZUALIZARE 3D:
Patrulius și Asociații