Liceu în Cartierul Borhanci

Beneficiar
Primăria Municipiului Cluj-Napoca
Perioadă
2021- 2022
Suprafață
1764 mp
Stadiu
Proiect
Amplasament
Cartierul Borhanci, Cluj-Napoca
CONCEPT

Obiectivul investiției „Liceu și sală de sport” ce se adresează elevilor din categoria de varsta 14-18 ani, reprezintă dezvoltarea/relansarea activităților de educație în cartierul limitrof orașului Cluj-Napoca.

Amplasamentul propus este unul privilegiat, functionând ca punct de belvedere către centrul orașului și cap de perspectivă al străzii de legătura între cartierul Sopor și strada Borhanciului. Tipologia aleasă este una lineară de tip “bară”, care permite astfel recuperarea unui teren dificil din punct de vedere urbanistic, rezultât din poziționarea centrală pe vârful dealului a unei construcții edilitare existente.

Capetele “barei” sunt tratate diferentiat: spre vest, intrarea principală este organizată printr-un windfang amplu pe două nivele, în care este amplasată și scara principală, prin care se accede la sala de festivități; spre est sunt pozitionate laboratoarele, cantina si biblioteca
dispusa pe doua nivele.

Clădirea liceului va gazui săli de clasă, cabinete pentru limbi straine, laboratoare de fizică, informatică și chimie, o bibliotecă, o zonă de bufet, o sală multifunctionala și birouri pentru profesori, administrative și oficii.

Sala de sport va găzdui vestiare pentru elevi, respectiv pentru profesori, zone de depozitare și sală de sport propriu zisă, de nivel competițional, însoțită de o zonă pentru spectatori cu gradene.

Sistemul constructiv ales pentru realizarea acestei investiții este realizat dintr-o structură de rezistență folosind cadre din beton armat turnat monolit, acoperirea fiind de tip terasă necirculabilă. Închiderile exterioare ale liceului vor fi realizate cu zidărie, cu termosistem si finisaj din tencuiala decorativă, respectiv panouri de lemn pe anumite porțiuni. Acoperirea este de tip terasă, cu planșeu continuu din beton armat.

Curtea liceului este delimitată spre sud de sala de sport de dimensiuni generoase, capabilă să găzduiască competiții de handbal între licee. Sala este adaptată la topografia sitului fiind parțial îngropată pe latura vestică. In plan, liceul este dezvoltat de-a lungul unei circulații orizontale centrale. Clasele sunt amplasate spre sud, în timp ce laboratoarele și alte spații sunt amplasate spre nord. Latura
nordică prezintă o denistate mai redusă de spații, pentru a genera alveole care permit luminarea și ventilarea naturală a coridorului central. Etajul doi este prevazut cu terase ample, care oferă o alternativă la curtea școlii pentru pauzele mai scurte.

ECHPĂ
ARHITECT PRINCIPAL:
Patrulius și Asociații

COLABORATOR ARHITECTURĂ:
Daedalus Proiect
COLABORATORI
INSTALAȚII:
Instal Data Proiect

STRUCTURĂ:
Consild

DRUMURI:
Neo Plan

PEISAGISTICĂ:
Greenbox

VIZUALIZARE 3D:
Patrulius și Asociații