Piscină, fitness și spa Cisnădie

BENEFICIAR
Orașul Cisnădie
PERIOADĂ
2016-2019
SUPRAFAȚĂ
1400 mp
STADIU
În construcție
AMPLASAMENT
Cisnădie, Județul Sibiu

Clădirea reprezintă un centru sportiv ce cuprinde o piscină publică acoperită, o sală de sport, o sală de aerobic și zone de saună și masaj. Terenul destinat construirii acestui centru sportiv se află în imediata apropiere a Parcului Măgura și a unei zone de agrement ce cuprinde o sală polivalentă, un patinoar și un ștrand. Astfel, clădirea noastră completează lista funcțiunilor din zonă destinate petrecerii timpului liber, dorind să devină un punct important al Mărginimii Sibiului, o poarta de intrare în orașul Cisnădie.

CONCEPT

Proiectul se inspiră din băile publice apărute în Europa de Vest la începutul secolului al XX-lea, ca spații publice de relaxare accesibile tuturor locuitorilor orașului. Baia populară Neptun din Sibiu a fost inaugurată în anul 1904 și construită după proiectul arhitectului Karl Hocheder (1854-1917) realizat pentru Baia publică Volksbad din München. Atât cele două edificii din München și Sibiu, cat și multe alte băi publice din orașele Europei de Vest construite în aceeași perioadă (cum ar fi cele din Berlin sau Budapesta) au caracteristici similare atât la nivel formal cât și la nivel funcțional.

Acestea aveau forma dreptunghiulară în plan și dispuneau de galerii deschise, la etaj, pe cele două laturi lungi. În aceste galerii se găseau de regulă camere de tratament și zone de relaxare. De asemenea, arhitectura băilor populare se definea printr-un ritm al structurii și prin prezența puternică a acesteia în spațiul bazinului

Astfel, îmbinând învățăturile provenite din arhitectura tradițională transilvăneană și reinterpretând ideea băilor populare (piscină cu galerii laterale ce adăpostesc funcțiuni secundare, structură ritmată), am creat o clădire cu o geometrie simpla, formată din două corpuri intersectate în plan, unul destinat plajei piscinei și altul destinat funcțiunilor de spa, fitness, recepție si vestiare. Din intersectia celor doua corpuri s-a născut și complexitatea structurii de lemn lamelat încleiat.

PROIECTARE

Structura de rezistență a clădirii a jucat un rol foarte important în procesul de proiectare, aceasta fiind realizată atât din cadre de lemn lamelat încleiat, cât și din pereți și stâlpi de beton armat.

Proiectând o construcție atipică pe structură de lemn lamelat încleiat, am considerat necesar pentru definitivarea formei clădirii studiul amănunțit al procesului de realizare a cadrelor de lemn lamelat și dimensiunile maxime ale acestora (lungime, lățime, raze de curbură etc.). În acest demers am fost sprijiniți de către producătorul structurii.

Din punct de vedere al organizării funcționale, s-a urmărit separarea fluxurilor diferite (persoanele venite din exterior și cele din interior) prin intermediul vestiarelor care functionează ca un filtru. La parter, în apropierea plajei piscinei, se află zona saunelor, la supantă se află zona de masaj, iar la etaj sunt sala de aerobic și cea de sport, cea din urma comunicand vizual cu plaja piscinei printr-o suprafață vitrată.

Una dintre provocările acestui proiect a fost reprezentată de soluția constructivă pentru fațadele laterale, a căror structură este constituită dintr-o rețea de lemn pe înălțimi de până la 12m, pe care sunt prinse alternatriv suprafețe opace și transparente.

ECHIPĂ
ARHITECȚI:
Cristina Marcu
Șerban Patrulius

COLABORATORI
STRUCTURĂ:
Consild
Glulam

INSTALAȚII:
IMEP Systems

PROIECT FAȚADE:
Metalcad Design

VIZUALIZARE 3D:
IDS Achitecture R&D

FOTOGRAFII:
Patrulius și Asociații
CONSTRUCTORI
ANTREPRENOR GENERAL:
Balor Cons

STRUCTURĂ LEMN:
Glulam

ACOPERIȘ:
Acopero