Ana Wellness & Spa Crowne Plaza

BENEFICIAR
Ana Hotels S.A.
PERIOADĂ
2016-2018
SUPRAFAȚĂ
1000 mp
STADIU
Construit
AMPLASAMENT
Hotel Crowne Plaza București
CONCEPT

Fiecare intervenție pe o clădire existentă confruntă arhitectul cu ideea de pornire care a generat proiectul de odinioară. Odată îndepărtate toate straturile așezate în timp, te regăsești față în față cu esența, cu „geneza” clădirii pe care intervii, și primești – aparent – un bilet gratuit pentru o călătorie în timp, în trecut. În fapt, realizezi repede că „biletul” este foarte scump, pentru că prețul este să-i oferi clădirii o viziune a viitorului, o viață nouă pentru următorii ani, rămânând în același timp un fel de prizonier al trecutului, din cauza constrângerilor care țin de natura însăși a „intervenției”.

Deschis în 1978, numit „Flora” până în 1998, hotelul a fost organizat de la bun început în jurul ideii de tratament și sănătate. În 2016, când Helen Coulon, reputată specialistă în spa-uri, ne-a invitat să preluăm proiectul împreuna cu ea, am avut surpriza să constatăm că, deși hotelul fusese bine întreținut și modernizat aproape în întregime de-a lungul anilor, tocmai „inima” lui, zona de tratament, nu ținuse pasul cu restul construcției și necesita o intervenție puternică.

Ne-au venit în ajutor calitățile inițiale ale clădirii: deschiderea către natură, claritatea geometriei și fluiditatea spațiilor. Întorcându-ne mereu la aceste trei calități ale clădirii inițiale, am adăugat tehnologia și dotările indispensabile unui spa de ultimă generație. Am modificat sau eliminat complet elemente de construcție existente pentru a obține o relație similară unui „shakkei” cu parcul înconjurător, considerând interiorul o „grădină de piatră”.

 

 

 

PROIECTARE

Intervenții asupra spațiilor existente:

Primul pas al intervenției a constat într-o reconfigurare radicală a funcțiunilor, pentru a realiza un circuit eficient si o distribuție rațională a diferitelor zone de tratament. În paralel cu reașezarea funcțiunilor, am regândit în totalitate amplasarea plinurilor și a golurilor în spațiu, având mereu ca scop pe de-o parte realizarea unor legături și trasee vizuale care conectează diversele zone de grădină existente, pe de altă parte de a genera o percepție dinamică asupra spațiilor la fiecare parcurgere a zonelor de circulație care le leagă.

 

 

Extinderea cu spații noi:

Realizarea unei etajări parțiale a spațiului a fost necesară pentru a acomoda noua sală de yoga și pilates. Celălalt element cheie al extinderii constă într-o nouă circulație verticală care asigură legătura funcțională cu acoperișul de tip terasă, în vederea unor amenajări viitoare care îl vor face accesibil publicului.

Alegerea materialelor a presupus o selecție extrem de strictă, atât din punct de vedere estetic, cât și tehnic, în special în ceea ce privește durabilitatea lor. Astfel spa-ul a fost realizat din materiale de cea mai înaltă calitate, schimbând radical standardele vechii baze de tratament.

 

EXECUȚIE
ECHIPĂ
COORDONATOR PROIECT:
Helen Coulon

ȘEFI DE PROIECT ARHITECTURĂ:
Corina Anghelescu
Șerban Patrulius

ARHITECȚI:
Ica Papari
Aurora Neacșu



COLABORATORI
INSTALAȚII:
Imep Systems

PROIECT FAȚADE:
Metalcad Design

STRUCTURĂ:
Concept Structure

CONSULTANT LUMINI:
Menatwork

VIZUALIZARE 3D:
Camera 10

FOTOGRAFII:
Mihai Georgiadi
CONSTRUCTORI
ANTREPRENOR CONSTRUCȚII:
Creativ Construct Tim

ANTREPRENOR INSTALAȚII:
Iamsat Muntenia

FAȚADE:
Mimo

PIATRĂ NATURALĂ:
Titan Mar

LUCRĂRI LEMN:
Ovo Design

PISCINĂ ȘI SAUNE:
Iswim