Spital de copii – Cluj Napoca

Beneficiar
Primăria Municipiului Cluj-Napoca
Perioadă
2020
Suprafață
63 469 mp
Stadiu
Concurs
Amplasament
Cluj-Napoca
Concept

Organizarea urbană și accesul

Corpurile spitalului de copii din Cluj-Napoca susțin puternic conceptul de Centura Metropolitană, care leagă cartierul rezidențial Borhaci de cartierul rezidențial Sopor.
Situl este generos amenajat, cu spațiu verde luxuriant, după dorința beneficiarului. Deschiderea către podgorie se prezintă ca principala direcție de organizare urbană.

Clădirea alungită cu două etaje, văzută din centura orașului, precum și clădirea din spate cu trei etaje, orientată spre podgorii, sunt dispuse în formă de pieptene. Acest lucru permite ca vegetația și lumina zilei să intre în încăperi și să confere spitalului caracterul unui parc amenajat.

Clădirile din față conțin funcții cheie, cum ar fi holul de intrare, examinare, administrație, săli de operație și terapie intensivă la etajul superior. Împreună formează o barieră acustică care protejează saloanele de pacienți situate în al doilea rând de clădiri cu vedere spre podgorii.

Fâșia de teren de lângă Inelul Metropolitan este proiectat ca un parc amenajat. Zona de parcare tip dropp-off pentru pacienti si taxiuri, precum si spatiu generos exterior pentru cafenea sunt integrate intr-un design peisagistic atrăgător cu alte functiuni precum: zone de recreere, spatii verzi, parcare pentru biciclete, parcare subterană.

 

 

DESIGN

Organizare

Prin structura urbană și cea funcțională precum și prin forma arhitecturală se urmprește trecerea lină de la scară mare la scară mică. Zonele funcționale individuale sunt localizate și proiectate în grilă ortogonală. O coloană centrală permite deplasarea pe distanțe scurte către diferitele funcții și secții de terapie.

Clinica de zi beneficiază de serviciul de găzduire părinte-copil. Aceasta, împreună cu  secția de spitalizare pentru copii de la 4 la 13 ani sunt situate la parter, cu legătură directă cu o zonă în aer liber protejată. Holul central de la intrare oferă acces rapid la diferite funcțiiuni și o vedere de ansamblu optimă în interiorul clădirii.

La primul etaj, zona de ambulatoriu (policlinica) este combinată cu zona de management și beneficiază de diverse săli de terapie și de personal, accesate direct din holul de la intrare.

Nivelele clădirilor pot fi utilizate în mod flexibil și organizate într-un mod eficient din punct de vedere operațional, cu distanțe scurte între ele. Saloanele sunt dispuse de-a lungul curților beneficiând de multă lumină naturală. Coridoarele de circulație și utilizarea curților ca săli de joacă deschise sporesc calitatea spațiului și a adăpostirii în departamente.O împărțire în zone bine definite pentru personal, management medical, camere pentru pacienți și camere de zi și de recreere sprijină claritatea de orientare în cadrul secțiilor.

Fațadele

Clădirile sunt proiectate ca volume clare, cu ecrane colorate translucide și parasolare mobile din lemn. Fațada si integrează cu peisajul plin de viață din jur: structura modulară a fațadei conține elemente vitrate care variază jucăuș, în funcție de utilizarea specifică. Niveurile adânci ale ferestrei pot găzdui protecția solară integrată în fațadă, cu funcție de reflectare a luminii naturale, ca măsură naturală de economisire a energiei.

STRUCTURĂ

Site-ul este in Cluj-Napoca. Valoarea de proiectare pentru sarcina de zăpadă este de 1,5 kN/m2, iar pentru sarcina vântului este de 0,5 kN/m2.

Clădirea este în clasa I de importanță și criteriul de proiectare este pentru un Interval mediu de recurență seismic IMR 475 ani.

Datorită longevității necesare a structurii și utilizării flexibile dorite a sistemului primar, întreaga clădire va fi proiectată pentru o sarcină sub tensiune de 5 kN/m².

Acest lucru permite suspendarea echipamentelor medicale sau a elementelor tehnice și o dispunere flexibilă a încăperii prin pereți ușori.

Plăcile in-situ sunt proiectate pentru flexibilitate pe termen lung, cu armătură integrată prin perforare. Miezurile de circulație verticală din beton, cu scări și lifturi, preiau toate forțele orizontale.

 

 

Infrastructură

Imobilul are subsol (cu buncăr/adăpost ALA). Infrastructura este o „cutie rigidă”. Pardoseala va fi realizată dintr-o dală grosă de 30 cm grosime, fără grinzi interioare, pentru a optimiza traseele de instalații.

Suprastructură

Suprastructura este formată dintr-un sistem mixt de stâlpi și pereți din beton armat, în nodurile de circulație, cu dale groase și grinzi perimetrale.

Se va executa o structură din beton armat, pe acoperișul clădirii, pentru un heliport.

Particularități

Solul are caracteristici geotehnice slabe; astfel, fundația va fi ancorată în sol cu ajutorul piloților din beton armat.
Pereții de beton armat din nodurile de circulație vor suporta forța seismică, în timp ce stâlpii de beton armat vor suporta sarcinile gravitaționale.

SUSTENABILITATE

Clădire cu consum energetic aproape de zero

Pentru toate clădirile/ansamblurile de clădiri noi se va realiza un studiu privind utilizarea sistemelor alternative de eficiență energetică din punct de vedere tehnic, economic și de mediu.

nZEB – clădire cu energie aproape de zero – o clădire cu o performanță energetică foarte ridicată, în care necesarul de energie pentru performanța energetică este aproape de zero sau foarte scăzut și cel puțin 30% este acoperit cu energie din surse regenerabile, inclusiv energie din surse regenerabile produsă pe -sit sau in apropiere pe o raza de 30 km fata de coordonatele GPS ale cladirii, din 2021;

În cazul în care studiul nZEB aplicat arată că vor fi necesare instalații de ventilație cu recuperare de căldură, atunci și sălile de examinare, sălile de tratament etc. vor fi dotate cu astfel de sisteme de ventilație.

Solutia tehnică propusă pentru instalatiile de incalzire și HVAC presupune că sursa de căldura pentru încălzire și prepararea apei calde menajere să fie centralele existente montate pe perete, iar pentru a acoperi cerintele nZEBsunt propunse pompe de căldură și panouri solare amplasate la nivelul terasei. Încălzirea și răcirea spațiilor interioare se va face prin intermediul instalațiilor VRV/VRF cu recuperare de căldură.

Clădire sustenabilă  și standardul Minergie-P®-Eco

Obiectivul este atingerea standardului MinergieE-P®-Eco. Acest lucru presupune recunoașterea calității foarte ridicată a încăperilor și a dotărilor de la locul de muncă: condiții optime de lumină naturală, spații interioare cu emisii scăzute de CO2.

Metoda de construcție cu o abordare cradle-to-cradle minimizează impactul asupra mediului în timpul ciclului de viață al clădirii, de la construcție până la dezmembrare. Aspectele de bază pentru un design durabil includ profitabilitatea în exploatare, nivelul ridicat de livrare a serviciilor și confortul pentru ocupanți.

Amprenta de carbon va fi redusă la minimum în construcție (energie gri) și în timpul funcționării (energii regenerabile).

Integrarea sistemelor de instalații

Toate instalațiile, precum și sistemele termoactive de construcție, sunt aliniate cu grila clădirii. Acest lucru permite flexibilitate maximă pe durata de viață a clădirii și minimizează costurile de management al instalației.

 

ECHIPĂ
ASOCIERE:
ARHIPAR & AEP Architekten Eggert Generalplaner GmbH
SUBCONTRACTOR
Patrulius și Asociații

AUTORI PRINCIPALI:
Lucian Parvulescu
Marc Eggert

COAUTORI
Uwe Eggert,
Ion-Serban Patrulius

COLABORATORI ARHITECTURĂ
Madalina Hălălău
Cristina Marcu
Vlad Martinas
Oscar Gil Melian
Albrecht Meyer
Corina Oprea
Nicoara Stoenescu
Toma Aranghelovici
COLABORATORI
SRUCTURĂ:
Consild,
Neo Structural Engineering

INSTALAȚII:
Ionut Preda,
Elvis Tarlea

PEISAGIST:
Alexandru Balas

VIZUALIZARE 3D:
Buzilan Digital Visualization Studio
Patrulius și Asociații