CLĂDIRE TELEKOM DIN CLUJ NAPOCA ÎN CURS DE CLASARE CA MONUMENT ISTORIC

În toamna anului 2018 a fost propus pe Lista Monumentelor Istorice din Cluj Napoca fostul Palat al Telefoanelor din Str. Octavian Petrovici nr. 2, actual sediu Telekom.

Clădirea a fost proiectată de arhitectul Vasile Mitrea în 1968 în stilul arhitectural ce domina România anilor ‘60 – ’70 și a devenit în timp atât un reper al orașului Cluj, cât și o clădire reprezentativă a arhitecturii celei de-a doua jumătăți de secol XX în România.

Funcțiunea inițială a clădirii a fost de centrală de telefonie, care s-a păstrat până astăzi. Clădirea a fost proiectată pentru a avea subsol, parter și 5 etaje, însă în prima fază, în 1967-1969, s-au realizat o construcție S+P+3E, având fațada din profile geometrice din beton și goluri mici, punctuale. În anul 1974 s-a realizat etajul 4, închis cu sticlă dublată de profile verticale din beton armat în completarea arhitecturii clădirii existente.

În anul 2016 Telekom ne-a încredințat misiunea de a moderniza clădirea pentru a o aduce la standardele de performanță necesare după mai bine de 40 de ani de la construire. Proiectul nostru a presupus recompartimentări interioare, modernizarea instalațiilor electrice și transformarea anumitor spații pentru adaptarea lor la modul de funcționare din prezent al unei centrale telefoncie. Toate intervențiile propuse se vor realiza fără a afecta caracterul clădrii sau arhitectura fațadelor.