Locuințe colective „Caragiale”

BENEFICIAR
Investitor privat
PERIOADĂ
2011-2016
SUPRAFAȚĂ
2100 mp
STADIU
Construit
AMPLASAMENT
București
CONCEPT

Încarcat de istorie și înconjurat de probleme tehnice, situl a reprezentat o provocare serioasă din punct de vedere tehnic, funcțional și estetic.

Vechiul București este:

– mai fragil și degradat ca niciodată;

– periclitat de nepăsarea locuitorilor;

– lovit de lipsa de consistență a mecanismelor legale și administrative care ar trebui să îl protejeze, dar nu o fac suficient;

– veșnic amenințat de viitoarele cutremure majore.

În aceste condiții, Bucureștiul istoric trebuie tratat cu maximum de respect și menajament atunci când proiectăm orice intervenție arhitecturală. Pe baza acestei filosofii am construit proiectul.

Studiul volumetriei a urmărit întregirea frontului stradal istoric, având clădiri de înălțimi diferite în stânga, respectiv dreapta terenului. Provocările inginerilor de rezistență și ale constructorilor, care nu au fost mici, au constat în protejarea maximă a acestor clădiri.

Folosind un limbaj arhitectural spartan și minimalist, am urmărit să generăm un „cameleon” urban. Așteptăm, sperăm nu cu o naivitate totală, „renașterea” acestor zone ale orașului printr-o restaurare masivă a fațadelor, în special la clădirile care nu sunt clasate ca monument istoric, și consolidări la scară largă. Altfel, beneficiarul sau urmașii lui se vor întreba pe bună dreptate ce a urmărit arhitectul și ce a autorizat municipalitatea în anul 2012 pe strada I.L. Caragiale.

 

 

 

ECHIPĂ
ȘEFI PROIECT:
Irina Vînătoru
Șerban Patrulius

ARHITECȚI:
Alexandra Mihăilescu
Corina Anghelescu
Ion Trifan
Zanfira Bâznoșan
COLABORATORI
STRUCTURĂ:
Ara Project Concept

INSTALAȚII:
V. Negoi PFA

FOTOGRAFII:
Mihai Georgiadi
CONSTRUCTORI
ANTREPRENOR GENERAL:
Constar Grup

INCINTĂ PILOȚI FORAȚI:
Apolodor